Formel 1

I Europa är Formel 1 en mycket populär racingtyp och det är också en av de allra snabbaste. Här kör bilarna i över hundra kilometer i timmen. Alla tävlingar här börjar med ett lopp som uppvärmning och därefter kommer alla deltagare sedan att starta på de platser där de under uppvärmingsloppet har kvalificerats sig på. Under uppvärmingsloppet finns också chans för alla förare att kunna värma upp alla däck för att få bättre fäste, och det finns också möjlighet att bekanta sig med den aktuella banan med mera.

Reglerna är enkla när tävlingsloppet väl startar. Det är helt enkelt som så att den bil som först tar sig över mållinjen efter ett visst antal varv är vinnare av det aktuella loppet. Förarna kan under loppet välja att göra så kallade depåstopp. Detta görs för att byta ut bilens däck och detta behövs ofta eftersom att däcken i formel 1 slits ut mycket fort. I depån kan man också reparera eventuella skador som har uppkommit under loppet. När man kör ett lopp i formel 1 måste man oftast göra minst ett stopp i depån, men om vädret är mycket dåligt eller om skador inträffar kan man behöva göra flera stopp under loppet.

Tävlingarna, som ofta förkortas F1, körs på en asfalterad bana och alla bilar som används är ensitsiga. Sporten som helhet härstammar faktiskt från den grand prix-racing som kördes under den första hälften av 1900-talet. Dessa tävlingar återupptogs efter att andra världskriget hade ägt rum i och med att Grand Prix kördes år 1946. Paus Grand Prix 1948 är det första loppet som benämns som just formel 1. Detta lopp kördes i Pau, i Frankrike år 1948 de 29 mars. Ett lopp som kördes år 1950 i Storbritannien räknades dock som det första VM-loppet. Från början kommer namnet formel 1 från den samling regler som från början beskrev de regler som gällde kring bilarnas format gällande styrka, storlek och mycket annat. Dessa regler kom till eftersom att alldeles för starka och farliga bilar hade körts på vanlig väg. Ettan i namnet kommer från att bilarna anses vara de allra snabbaste när det gäller motorsport på en bana, och de kan nå hastigheter upp till hela 380 kilometer per timme vilket är mycket snabbare än vanliga standardbilar.

steady-blogging