Rallycross

I racingkategorin rallycross kör man på det som kallas blandat underlag. När man tävlar gäller det alltså att ha en bil som både fungerar på grusväg och på asfalterad yta. Alla lopp i denna tävling körs på en stängd bana och överlag är rallycross mycket populärt i Europa. Detta är inte en särskilt gammal sport, men trots detta hålls flera turneringar varje år runt om i hela världen inom just rallycross. I denna sport kan man alltid räkna med plåtkontakt samt att tempot alltid är snabbt och intensivt. Som publik bjuds man på mycket action och på många banor kan man faktiskt se hela tävlingsbanan från en och samma publikplats. Detta är helt enkelt den perfekta arenasporten.

Här körs ofta flera korta heat med fem eller sex deltagande bilar. Starten är mycket viktig, och den kan ofta till och med räknas som det allra viktigaste i sporten eftersom banan maximalt är 1200 meter lång. Varje förare har endast tre eller fyra korta varv på sig innan målflaggan börjar vifta.

Startsträckan är som oftast asfalterad, och efter detta har banan ofta lite kuperad terräng. Här kan underlaget ofta växla mellan grus och asfalt.

steady-blogging