Drag racing

En av de absolut snabbaste racingtyperna är utan tvekan drag racing. Många nämner den som världens snabbaste tävling. Dessa lopp är ofta så pass korta som ett par sekunder. Ofta tävlar maximalt två bilar åt gången i dessa tävlingar och det är mycket enkla regler som gäller. Målet är helt enkelt att vara den bil som tar sig över mållinjen först. Ofta är tävlingssträckan inom drag racing ungefär 402,33 meter och detta är en klassisk engelsk kvartsmil. Det kan dock också förekomma andra tävlingssträckor i denna tävling, till exempel 201 meter.

När det gäller drag racing är den både populär som olaglig street racing, och som regulerad sport. Detta eftersom att själva tävlingen som sådan är mycket enkel att kunna anordna. Det behövs i princip bara en bra sträcka, samt två fordon som samtidigt gör en stående start. Den som sedan passerar den tänkta eller markerade mållinjen först, vinner loppet.

De heat som tävlingsförarna möts i, sida vid sida, är rena utslagningsheat. Om man söker en idrott inom motor som verkligen får publiken engagerad är drag racing verkligen rätt sport. Här i arenaidrotten sitter publiken på säkert avstånd men ändå nära racet. All publik ser hela loppet, från burnouten i starten, till dess att det vinnande ekipaget kör över mållinjen i slutet av banan.

Om man vill börja tävla i drag racing kan detta ske från och med att man fyller åtta år och då tävlar man i vad som kallas en juniordragster. När man sedan har fyllt 15 år kan man tävla med en riktig bil som har anpassats efter åldern och den tävlandes längd med mera.

Inom drag racing har det under den senaste tiden också utvecklats så kallade standardbilsklasser. I dessa kan en tävlande köra under ordnad form och se hur fort en trimmad privatbil kommer upp i hastighet.

steady-blogging