Virtuell racing och bilspel

Att spela racingspel hemma i tv-soffan på sin spelkonsol eller dator är ett populärt nöje. När man kör bil virtuellt kan man ta ut på svängarna och köra lite mer våghalsigt. Faktum är att man inte ens behöver ha körkort. Bilspelen har funnits lika länge som det har funnits datorer och spelkonsoler och idag finns en hel uppsjö av subgenrer inom denna genre. Dels finns de renodlade arkadspelen där spelglädje går före realism. Sen finns det bilspel som snarast är att likna vid simulatorer, där man måste ha koll på växling, gas, broms, ratt utslag och även vägförhållanden.

Dirt Rally

Dirt Rally är ett klassiskt rallyspel från 2015-2016 som är släppt till PC, Playstation 4 och Xbox One. Man kan köra i ett flertal olika miljöer, både på asfalt, grus, nattetid och i vintriga landskap med hala isfläckar och virvlande snö som begränsar sikten.

Det är ett spel som satsar på realism, både vad gäller grafiken och hanteringen av bilarna. Har man ett VR-headset kan man spela spelet i ett VR-läge för att det verkligen ska kännas som att man sitter inuti i en riktig rallybil. För oss svenskar är det dessutom extra kul att man kan köra i svenska miljöer i spelet.

Car Trader Simulator

För den som är mer intresserad av frågeställningar som ”Vad är den här bilen värd egentligen?” kanske Car Trader Simulator är ett mer passande spel. Det släpps i mitten av juni 2019 och låter dig axla rollen som en bilförsäljare som köper och säljer begagnade bilar. Spelet är utvecklat av Live Motion Games, som även ligger bakom spel som Bakery Simulator och Train Station Renovation.

Need for Speed

Motsatsen till realism och simulering får man väl ändå säga att Need for Speed-serien från Electronic Arts står för. Det en spelserie som började sin resa redan 1994 och pågår än idag. En av de mest populära titlarna i serien var, när det släpptes 1998, Need for Speed III: Hot Pursuit. Det var det första spelet där man kunde bli jagad av polisen, och även spela själv som polis för att jaga fortkörare. Polisbilarna har sedan återkommit i flera spel i serien, bland annat i Need for Speed: Most Wanted från 2005.

Need for Speed: Underground, som även fick en uppföljare, blev också mycket populärt. Där ligger fokus på illegal street racing och utvecklarna tycks ha hämtat mycket inspiration från filmen The fast and the furious, som var populär på den tiden. En stor del av spelet gick ut på att styla sin bil med olika färger, karossmodifikationer, snygga navkapslar och neonljus.

Asphalt 9

Föredrar man att spela på mobilen så är Asphalt 9: Legends ett av de snyggaste bilspelen just nu. Det är dessutom gratis. Där får man ratta bilar som BMW Z4 LCI E89, Dodge Challenger SRT8, Volkswagen XL Sport Concept och Chevrolet Camaro LT 2.0L Turbo.

steady-blogging