Förarstol, bälte och brandsäkerhet

Förarstolen

När det gäller bilen ska den ha en FIA godkänd stol. Den får vara överårig, och den ska vara konstruerad eller byggd som en fast enhet när man ser till rygg, sittdel och nackskydd. Stolen ska alltid vara ren samt hel. Man måste också se till att det finns ett bra uttag eller en försänkning för bältet. Detta så att bilens midjebälte ligger bra fast mot höftbenet hos föraren. Den bälteshållare som finns i ryggstödet ska alltid vara anpassad till den aktuella föraren och huvudet ska alltid ha stöd mot den övre delen av stolen.

När det gäller stolens fastsättning ska den sitta fast med 4 M-8 bultar och bultarna ska ha en insexskalle. Det får dock finnas möjligheter att justera stolen. Om man sätter fast stolens underrede i karossen måste bultarna som används vara helt genomgående. Man får inte svetsa fast stolen under några omständigheter utan den ska enkelt kunna monteras bort med handverktyg.

Bältet i bilen

Bilen ska också ha ett säkerhetsbälte och det ska antingen vara av 6-punktstyp eller 4-punktstyp. Det ska också vara SFI-homologerat eller FIA-homologerat. Ett bälte som är i 4-punktsvariant har två axelband, ett lås samt ett midjeband. Det ska finnas två fästpunkter för axelbanden och två för midjebanden. Om bältet har 6 punkter ska det ha ett midjeband, två axelband, två band för benen samt ett lås. Man ska kunna fästa det på två punkter i midjan, på två ställen för midjebanden och två för banden som går mellan benen. Man ska alltid använda sig av infästningsöglor som är avsedda för bälten. Om dessa sitter genom karossens plåt måste man montera på en minst 2 mm tjock och 40 kvadratcentimeter stor bricka på den motsatta sidan. Man måste se till att dimensionen 7/16 UNF finns på gängan på infästningsöglan, muttern och bulten. Om bältet ska sättas fast på ett annat sätt måste man se till att de fästs i rör eller liknande som sitter väl monterade i bilen. Bältet ska sitta väl monterat men inte heller detta ska vara fastsvetsat utan det ska gå att ta bort med handverktyg.

Brandsäkerhet

När det gäller brandsäkerhet måste man se till det finns brandsläckare i bilen och dessutom ska det gärna finnas en sprinkler i bilen. När det gäller bilens uppbyggnad ska dess kupé vara avskiljd på ett brandsäkert sätt från bilens tank. Dessutom ska det finnas en vägg mellan motorn och kupén och även denna ska vara helt brandsäker och tät. Det är också viktigt att man ser till att alla de kläder som används faktiskt är flamsäkra eftersom att de också har att göra med förarens säkerhet.

Folkrace är lite unikt

När det gäller folkrace säljs alla bilar inför tävlingen och då ingår varken stol eller bälte, och de måste då vara lätta att ta bort.

steady-blogging