Att hitta sponsorer

Motorsport är bland de dyraste sporter man kan hålla på med. Bara formel 1 drar in sådana astronomiska summor att en golfavgift för en klubb ter sig som ett litet inköp av ett paket mellanmjölk. Många som landar i motorsporten har välbärgade föräldrar som hjälper till finansiellt, eftersom många börjar redan som barn att köra go kart och liknande innan de bekantar sig vidare med den motorsport som intresserar mest. Andra tar ett privatlån hos aktörer som Enklare.se för att underlätta för sig – och somliga vänder sig till olika sponsorer. I vissa fall kan till och med långivare bli sponsor.

Att skaffa en sponsor inom motorsporten – ansvaret ligger på dig

Det har dock blivit allt svårare för svenska motorsportsutövare att finansiera sin hobby, och antalet sponsorer är inte så många som utomlands. Har du emellertid en enorm talang och får ett gott rykte, så är det fullt möjligt att fler sponsorer dyker upp efterhand. Men om man inte har lust att sitta och vänta på en investerare eller en sponsor och om man redan har tagit flera privatlån för att finansiera sin dröm? Vad gör man då? Man tar saken i egna händer och letar upp sponsorerna genom olika metoder. För som vi alla vet – vill man uppnå en dröm, så kommer inte lösningarna inflygandes i brevlådan. Man får ta upp kampen själv.

Kontakta sponsorer

Gör en lista på flera sponsorer som redan har gjort sig kända för att sponsra racing eller motorsport. Bauhaus är faktiskt ett exempel på ett sådant företag. I annat fall är det hög tid att kontakta företag som du tror kan ha intresse av att sponsra dig eller din klubb. Här gäller det dock att vara förberedd och ha lite näsa för affärer – ett företag kommer inte att investera om det inte vet till punkt och pricka att just du kan erbjuda något unikt. Lägg därför upp en plan och presentera punkter på hur just de som företag, kommer att gynnas.

  • Hur kan marknadsföringen se ut?
  • Kan du be om något annat än pengar? Gratis däck? Bilar? Kläder? Bränsle?
  • Besitter du och ditt team tillräckligt med talang för att ge valuta för pengarna? I så fall hur?

Börja med att skicka ut ett sponsorbrev (till rätt person) och kontakta företaget några veckor senare per telefon om du fortfarande inte har hört något.

Kraven från sponsorer

En sponsor kommer inte bara att bidra med något utan att få något i gengäld. I de flesta fall är det uppmärksamhet och synlighet som smäller högst, men man kan heller inte sticka under stol med att ett team eller en förare som inte tar sig någonvart, förmodligen inte heller kommer att behålla sin sponsor någon längre tid.

Den stora genomslagskraften är exponeringen och ju högre du klättrar i din racingkarriär, desto mer kommer både du och din sponsor att dra nytta av denna exponering och marknadsföring. Idag ställer sponsorer också andra krav, på olika värderingar, jämställdhet och särskilda policies.

steady-blogging