Formel 1 bilar

När det gäller formel 1 säger de regler som finns att varje stall måste konstruera sina egna tävlingsbilar. Det finns dock ett undantag och det är gällande motorerna. Dessa får köpas in från andra typer av tillverkare om man vill göra så.

När det gäller bilens motor är den alltid placerad mellan föraren och bilen bakre hjulpar. Sedan år 2006 var standarden en V8:a motor med en maximal cylindervolym på 2,4 liter. Under denna tid fick Toro Rosso en form av dispens och hade då tillåtelse att köra med V10-motorer, men dessa hade krav på varvtalsbegränsning. Från och med 2007 års säsong hade dock alla V8-motorer, och dessa fick inte vara överladdade.

Från och med säsongen år 2014 finns ett nytt reglemente gällande motorer. Sedan dess körs nu alla bilar med en 1,6 liters V6-motor. Denna motor är dessutom turbo-laddad. Den har dock en varvtalsbegränsning på 15 000 varv per minut och den ger mellan 600-650 hästkrafter. Den ger också ett mycket högre vridmoment än vad tidigare motorer gjort. Dessutom finns en bättre bromskraftåtervinning. Denna har bytt namn till ERS från tidigare KERS. Denna får dock bara vara använd under 33 sekunder för varje varv.

steady-blogging