Formel 1 – racing på hög nivå

Det finns gott om spännande och intressanta biltävlingar runt om i världen där olika förare tävlar med sina extremt snabba bilar. Många av tävlingarna ingår i de internationella motorsportförbundets officiella tävlingar. Det internationella motorsportförbundet kallas för FIA. Förkortningen står för Federation Internationale de le Automobile och är ett förbund där både formel 1 och rally ingår som biltävlingar, bland annat.

Inom Formel 1 så går det riktigt snabbt när de ruggigt vältrimmade bilarna gör upp om förstaplatsen på olika racingbanor över hela välden. Det finns många klassiska tävlingar inom Formel 1, och även en del lite nyare.

Om man vill åka och titta på Formel 1 så kan det kosta en rejäl slant för själva resan, men också för inträde till de olika tävlingarna, men det finns undantag, som till exempel tävlingarna i Monte Carlo. Formel 1 – racingen i Monaco och Monte Carlo går av stapeln mitt inne i staden så det går att få en liten skymt av de vrålsnabba bilarna utan att betala inträde, om man har tur och befinner sig i rätt byggnad eller på rätt plats i den bergiga staden.

Om man inte har råd att resa dit så kan man förstås försöka arrangera en slags enklare typ av F1-racing hemma genom att köpa lite leksaksbilar som har samma form och modell som Formel 1 bilarna och sedan tävla med dem, till exempel i ett vardagsrum eller i en sandlåda precis utanför huset en varm och ljummen vårdag. Där kan man själv bygga upp sin egen lilla F1 – bana och låta kottar agera substitut för de däck som brukar placeras ut som skydd utmed banorna. Eller varför inte använda träplankor för att bygga upp en liten bana i sanden? Möjligheterna är många, ja nästan obegränsade. Man kan få tag på fina leksaksbilar till exempel i en butik på internet.

Många av tävlingarna inom F1 äger rum i Europa, på olika mer eller mindre kända banor i Europeiska länder. I något av de nordiska länderna finns det dock inte några tävlingar inom Formel 1. Däremot finns det tävlingar i några andra lite mindre Europeiska länder. I Belgien så tävlar man till exempel på den välkända Spa-banan. Även Österrike har en tävling som går av stapeln årligen inom Formel 1. Där tävlar man på den en bana som är sponsrad av ett välkänt energidrycksföretag, Red Bull. (Red Bull har även ett eget fotbollslag, Red Bull Salzburg) Banan heter Red Bull Ring Spielberg och där tävlas det mitt i sommaren, den 30:e juni. Andra lite större länder i Europa där man tävlar i Formel 1 är Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien. Även Ungern har en egen F1-tävling, och så Monaco som tidigare nämnts. Blickar man utanför Europas gränser så finns det Formel 1-tävlingar bland annat i Kina, Kanada, USA, Japan och Australien.

steady-blogging