Offroadbilar

I offroad racing förekommer ofta inte jättehöga hastigheter. Däremot finns både lera, snö, stenar, sumpmark, sanddyner, skogsvägar, berg och annat att ta sig igenom med bilen. Alla dessa olika underlag innebär utmaningar och dessa måste ett 4×4 fordon eller en offroad variant ta sig igenom.

Om man vill tävla i offroad på riktigt kan man till exempel inte använda en stads-SUV. Här behövs en bil med rejäla däck som kan ta sig fram i de flesta miljöer. Det gäller också att man ser till att bilen har en rejäl markfrigång då stenar kan sticka upp rejält från marken och dessa får man inte fastna på.

Ofta förekommer krav på säkerhet också i dessa bilar. Skyddsbåge är ofta obligatoriskt och om mycket vatten finns på banan kan det också finnas krav på att fönstren ska vara borttagna eller nervevade i fall att bilen skulle sjunka rejält.

När det gäller offroadbilar behövs ofta ett rejält hållbart chassi och det är ofta man måste byta ut delar efter ett race. Terrängen sliter mycket på bilarna och ofta använder förarna bra bilar som de också har modifierat på olika sätt för att de ska bli än mer hållbara.

steady-blogging