Standardbilar

I många tävlingar får man använda sig av så kallade standardbilar. Så är till exempel fallet i olika rallytävlingar. Ofta skiljer man på de tävlingar som gäller standardbilar och de som gäller formelbilar. Detta på grund av att en standardbil inte kan uppnå i samma prestationer som en formelbil. Ofta är dock en standardbil mycket ändrad och modifierad. De brukar inte heller ha så mycket gemensamt med den standardbil som många ser som ursprunglig.

Ofta har dock en racingbil av standardformat kvar skärmar och tak till skillnad mot formelbilar. Ofta har standardbilarna kvar originalkaross och visa av originaldelarna. Dock brukar motor och andra prestandadelar ofta vara utbytta eller trimmade på olika sätt. Detta för att föraren ska ha större chans att vinna.

Ofta gäller dock också särskilda säkerhetskrav på standardbilarna. Ofta måste man till exempel se till att det finns en skyddsbur, brandsläckare och mycket annat. Det kan också finnas vissa regler för att några standardelement i bilarna måste tas bort av säkerhetsskäl. Ofta kan det till exempel vara som så att man inte får ha lösa delar eller vassa plåtbitar. Många av dessa standardbilar är i begagnat skick och det är bra att kontrollera skicket innan köp.

steady-blogging