Verktyg och service

När man ska vara på en motorsporttävling eller bara tränar inför den är det viktigt att man ser till att också ha lite extra verktyg med sig. Många tävlande har med sig ett eget depåtält och ju större tävling det gäller, desto mer utrustning kommer det troligen att behövas. Många har till exempel med sig extra slangar, motordelar, avgasrör och mycket annat för att snabbt och lätt kunna göra nödvändiga reparationer och fortsätta tävlingen. Om man har åkt långt kan det kännas mycket tråkigt och dessutom bli dyrt att behöva åka hem igen om besiktningen inte godkänns eller om bilen går sönder efter bara något enstaka lopp.

Om man tävlar i formel 1 är det till exempel mycket viktigt att ta med sig extra däck eftersom de ibland kan vara utslitna efter bara något enstaka varv på banan. Dessa tävlingar kan pågå i ett 50-tal varv och det gör att många däck kan behövas för att en förare ska kunna ta sig igenom hela tävlingen. Det gör också att det kan krävas en hel del verktyg för att man ska kunna utföra reparationerna.

En av de sporter där det krävs allra mest verktyg med mera är offroad. Detta på grund av att bilarna utsätts för flera olika typer av slitage och skador. För det första kan bilen hamna i lera eller vatten och det kan göra att motorn tar skada. Det kan leda till att flera delar behöver bytas ut och detta kan vara mer eller mindre enkelt. Det är också vanligt att däcken tar mycket skada av detta och ibland kan dessutom fälgarna behöva bytas ut.

Det gäller alltså att man i god tid innan träning eller tävling ser till att göra en bra lista över allt det man behöver ta med sig så att inget glöms bort. Ibland kan man också samarbeta med andra som ska tävla och dela på utrustning och liknande. Då slipper man lite av kostnaderna och om någon har glömt något kan det vara smidigt att kunna låna av någon annan. Vanligen är stämningen relativt trevlig mellan tävlingarna och det brukar inte vara något problem att kunna få hjälp med reparationer och liknande. Om man är nybörjare är det ofta många om är intresserade av att få hjälpa till.

steady-blogging